Medicatiebewaking
Medicatiebewaking
Je apotheker voert een aantal controles uit vooraleer een geneesmiddel af te leveren, dit noemen we medicatiebewaking. De controles die hij uitvoert, zijn de volgende:
Dosering
Als je voor het eerst een bepaald geneesmiddel gaat gebruiken, zal je apotheker je uitleggen wat de werking en het doel van dit geneesmiddel is, wanneer je verbetering van je klachten kan verwachten, welke bijwerkingen er kunnen optreden en hoe je het moet gebruiken.
Belangrijk aandachtspunt is de dosering. De dosering is de hoeveelheid van een bepaald geneesmiddel die je per keer en per dag mag innemen. De dosering is vaak anders voor kinderen en bejaarden dan voor volwassenen. Om een nauwkeurige kinderdosering te bepalen zal je apotheker vaak naar de leeftijd en het gewicht van jouw kind vragen.
Gebruik je het geneesmiddel al langer, dan zal je apotheker ook controleren of de dosis gewijzigd werd. Indien dit het geval is, zal hij je vragen of de dosering in overleg met je arts werd veranderd om vergissingen uit te sluiten.
Interacties en contra-indicaties
Wanneer een arts een nieuw geneesmiddel voorschrijft, hoort hij er op te letten dat er geen interactie is met de geneesmiddelen die je al neemt. Geneesmiddelen kunnen elkaars werking versterken of tegenwerken. De arts heeft echter niet altijd een overzicht van alles wat je gebruikt, omdat jouw geneesmiddelen vaak voorgeschreven worden door verschillende artsen of omdat je iets neemt waar geen voorschrift voor nodig is. Jouw apotheker heeft vaak een beter overzicht en controleert opnieuw of er geen wisselwerking is met jouw geneesmiddelen. Dergelijke wisselwerkingen kunnen gevaarlijk zijn voor jouw gezondheid en moeten voldoende gecontroleerd worden.
Vaak gebeurt het ook dat patiënten meer dan één aandoening hebben. Geneesmiddelen bedoeld om de ene aandoening te verhelpen kunnen dan de andere aandoening verergeren. Wanneer dit gebeurt, spreekt men van een contra-indicatie. Enkele bekende voorbeelden van contra-indicaties zijn : astma, diabetes, hoge bloeddruk en epilepsie. Ook zaken zoals zwangerschap en borstvoeding, worden door je apotheker beschouwd als contra-indicaties, zelfs al zijn dit geen aandoeningen. Het is dan ook aangewezen om je apotheker hierover in te lichten.
Dubbelmedicatie
Indien blijkt dat je een bepaald geneesmiddel reeds eerder ingenomen hebt (soms in een andere generiekvorm), kan je apotheker je vragen of je van dat geneesmiddel nog een voorraad in huis hebt. Je apotheker wil op deze manier voorkomen dat je van een bepaald geneesmiddel te veel zou kunnen innemen. Vooral voor geneesmiddelen waarbij gewenning optreedt, zoals slaap- en kalmeringsgeneesmiddelen, bestaat het gevaar op overconsumptie.
Intolerantie
Deze controle dient om te voorkomen dat je een geneesmiddel gaat gebruiken waar je overgevoelig aan bent. Eenmaal overgevoelig blijf je dit voor de rest van je leven. Indien je het geneesmiddel toch blijft gebruiken, dan zal deze overgevoeligheid enkel maar toenemen. Het is dus uiterst belangrijk om je apotheker hierover in te lichten.
Is er een probleem, dan neemt de apotheker contact op met de arts. Meestal zal dan een ander geneesmiddel of een andere dosering voorgesteld worden.
Om je medicatie op te volgen, worden de geneesmiddelen die je in de apotheek koopt samen met jouw persoonlijke gegevens bijgehouden. Vertel ons dus ook over de geneesmiddelen en/of voedingssupplementen die je elders koopt, zo blijft de informatie in onze computer correct en ben je ook verzekerd van een correcte en veilige medicatiebewaking.