Obesitas is een term, die iemand aanduidt met een Body Mass Index (BMI) van 30 of meer. Dat betekent dat je een te hoog gewicht hebt in verhouding tot je lengte. Je komt aan in gewicht wanneer je meer calorieën inneemt dan je verbrandt. Door te veel te eten en te weinig te bewegen stapelen de calorieën zich op, met gewichtstoename tot gevolg.
Je kan op twee manieren te weten komen of je obesitas hebt.
Je kan je BMI berekenen of je buikomvang meten:
- BMI is een ruwe berekening van het gewicht van een persoon in verhouding tot de lengte. Dit getal wordt wereldwijd gebruikt als een indicator voor overgewicht. Om je BMI te bereken deel je je gewicht door je lengte (in meter) in het kwadraat.
- De buikomvang is een goede maat voor de hoeveelheid lichaamsvet. Bij vrouwen is er sprake van een vergrote buikomvang als deze groter is dan 90 cm, bij mannen als deze groter is dan 100 cm.
Obesitas leidt tot veel meer dan alleen gewichtstoename. Een hoge verhouding tussen lichaamsvet en spieren zorgt voor belasting van uw botten en uw inwendige organen. Deze aandoening verhoogt ook het risico op ernstige ziektes, zoals diabetes type 2, hartaandoeningen en kanker.
Veel voorkomende oorzaken van obesitas zijn:
- Het eten van voedingsmiddelen met veel vetten en calorieën;
- Inactieve en sedentaire levensstijl;
- Onvoldoende slaap, wat kan leiden tot hormonale veranderingen waardoor je je meer hongerig voelt en naar bepaalde calorierijke voedingsmiddelen hunkert;
- Genetica, die van invloed kunnen zijn op hoe het lichaam voedsel verwerkt tot energie en hoe vet wordt opgeslagen;
- Ouder worden, wat kan leiden tot minder spiermassa en een langzamer metabolisme, waardoor het gemakkelijker wordt om aan te komen;
- Zwangerschap (kilo’s aangekomen tijdens de zwangerschap zijn vaak moeilijk om te verliezen).
Een complexe mix van genetische, omgevings- en psychologische factoren kan iemands risico op obesitas verhogen. Bepaalde medische aandoeningen en genetische factoren kunnen leiden tot gewichtstoename. Ook je omgeving kan een invloed hebben op hoe en wat je eet en hoe actief je bent.
Andere factoren die soms leiden tot gewichtstoename:
- Depressie, als een individu zich wendt tot voedsel voor emotioneel comfort;
- Stoppen met roken, als je niet genoeg aandacht besteedt aan je dieet en lichaamsbeweging;
- Medicijnen zoals corticosteroïden en bepaalde antidepressiva of anticonceptiepillen.
Wat zijn de symptomen van obesitas?
Je hebt obesitas als:
- Je BMI hoger is dan 30;
- Je buikomtrek meer is dan 90 cm (bij vrouwen), en meer dan 100 cm (bij mannen).
Als je obesitas hebt, heeft dat grote gevolgen voor je lichaam.
Je hebt meer kans op bepaalde ziekten en aandoeningen, zoals:
- Hart- en vaatziekten;
- Hoge bloeddruk;
- Suikerziekte (diabetes type 2). Dat kan weer leiden tot hart- en vaatziekten, of klachten aan ogen, nieren, zenuwen en voeten.
- Artrose;
- Kanker;
- Lage rugpijn;
- Spierpijn;
- Slaapstoornissen;
- Kortademigheid;
- Transpiratie.
Obesitas is niet alleen iets lichamelijks, maar heeft ook psychische gevolgen. Mensen met ernstig overgewicht hebben over het algemeen weinig zelfvertrouwen of kampen met depressie.