Hoofdluizen, de nachtmerrie van elke ouder. Bijna iedereen krijgt wel eens te maken met deze kleine, kriebelige beestjes. Het is een veel voorkomend probleem dat meestal schoolgaande kinderen en hun familie treft. Luizen zijn gelukkig niet gevaarlijk, maar kunnen wel erg veel ongemak veroorzaken. Wat zijn luizen precies, hoe kan je ze voorkomen en wat moet je doen als je kind toch bezoek heeft van luizen? Wij vertellen je er alles over!
Wat zijn luizen?
Hoofdluizen zijn kleine, ongevleugelde insecten van 2 tot 3 mm, ongeveer de grootte van een sesamzaadje. Hoewel het kleine beestjes zijn, kan je ze nog goed met het blote oog waarnemen. Luizen hebben een bleek en grijsachtig lichaam, de kleur kan echter variëren.
Luizen zijn parasieten, ze voeden zich namelijk met kleine hoeveelheden bloed uit de hoofdhuid van hun ‘gastheer’. De beestjes kunnen 1 tot 2 dagen leven zonder bloedmaaltijd. Om zich te voeden, maken luizen minuscule wondjes in je hoofdhuid. Vervolgens verdunnen ze het bloed met hun speeksel zodat ze ervan kunnen drinken. Deze wondjes en het speeksel veroorzaken de hevige jeuk.
De parasieten doorlopen drie levensstadia: van ei (neet), larve (nimf) tot volwassen luis. De volwassen luizen leggen eieren dicht tegen de hoofdhuid, waar ze blijven vasthangen. Deze neten zijn ovaal, ongeveer 0,8 mm lang en 0,3 mm breed. De kleur varieert van geel tot wit. Sommige neten zijn echter in staat om zich te vermengen met de haarkleur, waardoor ze moeilijk herkenbaar zijn. Andere lijken dan weer op huidschilfertjes of roos, waardoor luizen niet herkend worden. De neten bevestigen zich aan de hoofdhuid met een kleverige substantie.
Kan je luizen voorkomen?
Helaas is het nog niet mogelijk om luizen compleet te voorkomen. Het is daarom aangeraden om regelmatig je gezinsleden te controleren op luizen. Als je ze sneller waarneemt, is de behandeling ook minder moeilijk.
Hoe controleer je op luizen? De beste manier is door het haar te kammen met een fijn kammetje. Kam de volledige haren, vanaf de hoofdhuid tot aan het puntje van het haar. Hou daar bovendien een wit papier onder. De eventuele luizen die uit het haar vallen, zijn dan makkelijker te zien. Daarnaast is het aan te raden om extra grondig te controleren wanneer er kinderen in de klas of het kinderdagverblijf last hebben van luizen. Ook let je best op of jouw kindje regelmatig aan zijn of haar hoofd krabt. Dat kan een teken zijn van ongewenst luizenbezoek.
Hoe behandel je hoofdluizen?
Natuurlijk wil je zo snel mogelijk af geraken van de luizen, maar dit heeft vaak een paar weken tijd nodig. Het is dan ook belangrijk om luizen op een effectieve manier te behandelen. Het is aan te raden om hoofdluismedicatie te combineren met kammen met een luizen- of netenkam.
- Maak de haren nat en breng een crèmespoeling (conditioner) aan zodat het kammen vlotter gaat. Kam eventuele knopen of klitten eerst uit met een gewone borstel of kam.
- Buig vervolgens het hoofd voorover. Doe dit boven een wit stuk papier of boven een wasbak. De luizen- of netenkam gebruik je best van achter naar voren. Begin dus aan de hoofdhuid, omdat hier de luizen zitten. Kam door elke haarlok om zeker geen luizen te missen. Daarnaast kan je ook je nagels gebruiken om de neten te verwijderen.
- Nadat je de hele haardos hebt gekamd, kan je de crèmespoeling uitspoelen.
- Vergeet niet om daarna de kam proper te maken. Je zal deze namelijk nog vele keren nodig hebben.
Behandel het haar om de 2 tot 3 dagen met de hoofdluismedicatie en met de luizenkam in combinatie met de crèmespoeling. . Deze methode zal je gedurende 2 tot 3 weken moeten herhalen, tot alle resterende luizen en neten weg zijn.
Nu je weet wat luizen zijn en hoe je deze behandelt, is het tijd om aan de slag te gaan. Er zijn verschillende typen hoofdluismedicatie en luizen- of netenkammen. Wacht niet en haal meteen de juiste producten in huis!